Χειρουργική Σακχαρώδη Διαβήτη

Η Χειρουργική θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 είναι σήμερα αποδεκτή θεραπεία για ασθενείς που δεν ρυθμίζονται με φάρμακα ή αλλαγή του τρόπου ζωής.

Αυτό συμφωνήθηκε και κοινοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ύστερα από συνάντηση συναίνεσης (consensus) ειδικών από όλες τις χώρες τον Φεβρουάριο 2007 στην Ρώμη. Εκεί υπήρξε συζήτηση και ψηφοφορία που με συντριπτική πλειοψηφία κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν στην ψηφοφορία ειδικοί στον Σακχαρώδη Διαβήτη Παθολόγοι και Ενδοκρινολόγοι, σε ποσοστό 65% ενώ χειρουργοί ήταν μόνο το 35% του συνόλου. Οι Εταιρείες που επίσημα συμμετείχαν σ’ αυτή την συνάντηση συναίνεσης ήταν πασίγνωστες και κύρους όπως πχ American Diabetes Association, American Society for Bariatric Surgery (ASBMS), International Federation for the Surgery of Obesity (IFSO), Diabetes UK, International Association for the study of Obesity (IASO), American Society of Nutrition, American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ASPEN), American College of Surgeons, European Society for the Study of Diabetes κ.α. Έτσι το συμπέρασμα αυτής της συνάντησης έχει αναμφισβήτητο κύρος.

Ο αριθμός των Διαβητικών ασθενών παγκοσμίως σήμερα υπολογίζεται σε 240.000.000. Σύντομα όμως, το έτος 2025 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και να φτάσει τα 350.000.000 με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικονομίες των χωρών. Ο τρόπος ζωής η έλλειψη άσκησης και γενικά φυσικής δραστηριότητας, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία ευθύνονται για την δραματική αύξηση των ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χειρουργική θεραπεία.

Διαβητικοί ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο ή ίσο με 30 που δεν ανταποκρίνονται σε θεραπευτική αγωγή με αλλαγή του τρόπου ζωής , απώλεια βάρους η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει και έχουν δικαίωμα να αντιμετωπιστούν χειρουργικά. Οι επεμβάσεις που είναι αποδεκτές είναι η λαπαροσκοπική τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου, η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή, η γαστρική παράκαμψη και η χολοπαγκρεατική εκτροπή. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και κλινικοερευνητικά πρωτόκολλα για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τις νέες τεχνικές που έχουν προταθεί για την χειρουργική θεραπεία Διαβητικών Ασθενών.

Α) Γαστρικός Δακτύλιος (Gastric Band)

   Μετά από εγχείρηση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου ο σακχαρώδης διαβήτης αν συνυπάρχει θεραπεύεται σε ποσοστό 60%.

Β) Επιμήκης Γαστρεκτομή (Γαστρικό Μανίκι – Sleeve Gastrectomy)

   Η εγχείρηση αυτή θεραπεύει το σακχαρώδη διαβήτη σε ποσοστό τουλάχιστον 65%.

Γ) Γαστρική παράκαμψη (Gastric bypass)

   Η εγχείρηση αυτή θεραπεύει τον διαβήτη σε ποσοστό 78%.

ΔΧολοπαγκρεατική Eκτροπή (Biliopancreatic Diversion)

   Αυτή είναι η καλύτερη επέμβαση θεραπείας του Διαβήτη. Η ίαση του νοσήματος αυτού φθάνει το 98%.

Κοινό χαρακτηριστικό των εγχειρήσεων Γ και Δ, που θεραπεύουν σε μεγάλο ποσοστό τον σακχαρώδη διαβήτη, είναι α) ότι η τροφή δεν περνάει μέσα από το δωδεκαδάκτυλο που είναι αποκλεισμένο με ράμματα και β) ότι η τροφή μετά την δίοδό της από τον οισοφάγο προωθείται από το κολόβωμα του στομάχου χωρίς την συνήθη επεξεργασία που κάνει το ανέπαφο στομάχι, στο έντερο παρακάμπτοντας ένα μεγάλο τμήμα του. Μεγαλύτερο τμήμα του λεπτού εντέρου παρακάμπτεται μετά από χολοπαγκτρεατική εκτροπή και αυτό θεωρείται ότι σχετίζεται με την καλύτερη ανταπόκριση του σακχαρώδη διαβήτη σ’ αυτή την εγχείρηση.

Πιστεύεται δηλαδή ότι η ανεπεξέργαστη τροφή αν περάσει γρήγορα στο περιφερικό τμήμα του λεπτού εντέρου διεγείρει την έκκριση ορμονών (ινκρετινών) που δρουν ευοδωτικά στην λειτουργία των β κυττάρων του παγκρέατος και ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.