Πτύχωση Στομάχου

Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση είναι μια πραγματικά ελάχιστα τραυματική (minimal invasive) βαριατρική επέμβαση γιατί δεν απαιτεί διαίρεση ή εκτομή του στομάχου. Στην επέμβαση αυτή που περιγράφηκε από τους Talebpour – Amoli μόλις το 2007, η γαστρική χωρητικότητα περιορίζεται αναδιπλώνοντας το μείζον τόξο του στομάχου προς το εσωτερικό του. Ο στόμαχος σωληνοποιείται όπως και στην επέμβαση sleeve (γαστρικό μανίκι), χωρίς όμως αφαίρεση του γαστρικού θόλου.

Το αποτέλεσμα είναι ότι χορταίνουμε ευκολότερα επειδή η τροφή που χωρά το στομάχι είναι 3 φορές λιγότερη από πριν.

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα συνηγορούν στο ότι η γαστρική πτύχωση είναι ασφαλής με χαμηλό ποσοστό επιπλοκών (1-3%). Μερικές από τις επιπλοκές που έχουν αναφερθεί όπως η γαστρική απόφραξη και η διάτρηση μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική αντιμετώπιση, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί επικίνδυνες σηπτικές επιπλοκές.

Η αποτελεσματικότητα της γαστρικής πτύχωσης μοιάζει να είναι παραπλήσια με αυτή του γαστρικού δακτυλίου. Το 70-80% των ασθενών χάνουν το 50-65% του παραπανίσιου βάρους, ενώ τα ψηλότερα ποσοστά επιτυχίας παρατηρούνται σε ασθενείς που το αρχικό τους ΒΜΙ δεν ξεπερνά τα 45 Kg/m2.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν δεδομένα για τη σταθερότητα του βάρους πέραν των 2 πρώτων ετών. Ωστόσο οι υποψήφιοι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επειδή με τη γαστρική πτύχωση (όπως και στο γαστρικό δακτύλιο) δεν επηρεάζεται η όρεξη, θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια και προσοχή για τη μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι το χαμηλό κόστος, η έλλειψη σοβαρών σηπτικών επιπλοκών και η αναστρεψιμότητα, καθιστούν τη λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση μια χρήσιμη εναλλακτική βαριατρική τεχνική που απευθύνεται σε όσους δεν επιθυμούν τοποθέτηση εμφυτευμάτων ή αφαίρεση στομάχου.